Om hør

"Kun den bedste hør fra marker i Normandiet bruges i vores produkter. Fri for skadelige kemikalier og dyrket af bønder med en lang tradition for håndtering af hør i førende kvaliteter. I produkter fra Muski Copenhagen bruges lange hørfibre, hvilket giver den bedste kvalitet og holdbarhed. Hele hørplanten udnyttes og dens naturlige vækst bidrager positivt til økosystemet."

- Muski

***

Hørplanten er spinkel og med sin kønne blå blomst står den i fuldt flor midt om sommeren, hvor den med sine fem kronblade kun åbner sig i solskinsvejr.

Brugen af hør går tusinder af år tilbage. Fibrene udvindes fra hørstammen, for derefter at blive forarbejdet og vævet til et raffineret tekstil, man kalder linned.

Som en af de ældste kultiverede fibre i verden er hør blevet dyrket og vævet i hele Mellemøsten gennem mindst 5.000 år, hvor materialet var højt værdsat, på grund af dets slidstyrke og naturlige skønhed, hvilket også gjorde det til en vigtig eksportvare.

Det optimale klima, for dyrkning af hør, er kølige og fugtige omgivelser og omkring år 1100 spredte dyrkningen sig til lande i det nordlige Europa og Østeuropa.

Linnedindustrien trives i dag på højt niveau i Holland, Belgien og Frankrig, hvor høravlere gennem generationer og med dygtighed har dyrker dette fantastiske produkt. Det er fra netop dette område vi hos Muski Copenhagen får vores hør fra.

Ud over at hørstof har en unik evne til at absorbere fugt, er det også hurtigt til at tørre igen. Hørfibrene, som stoffet produceres af, er nemlig hule og har derfor en super reguleringsevne og føles dejlig kølig om sommeren og holder på varmen om vinteren.

Se vores smukke hørpudebetræk her.

Hør er fugtafvisende, allergivenligt og åndbart

Ud over at hør, og især stonewashed hør, er naturligt smukt og blødt, er der flere grunde til at hør er så populært.

Hør er varme- og kulderegulerende, hvilket gør det utrolig behageligt for huden både om sommeren og vinteren. Hør kan optage 20 % af sin egen vægt i fugt, og føles derfor mindre klæbrigt mod huden. Det har en naturlig evne til at optage og afgive fugt, hvilket især gør det velegnet som sengetøj.

Hør er et cellulose-baseret fiber produkt, og er derfor modstandsdygtigt overfor baktier og er samtidig et allergivenligt produkt.

Pas på dit hørprodukt og naturen

Hør er et naturprodukt, der gennem sin vækst optager CO2 og bidrager til økosystemet. Hele hørplanten kan udnyttes og bruges blandt andet til tøj, boligtekstiler, mad, industriprodukter m.m. Selve dyrkningen og produktionen kræver væsentligt mindre vand og energi i forhold til f.eks. bomuld.

Hør har en lang holdbarhed og bliver kun blødere af at blive vasket, hvilket gør levetiden længere i forhold til andre tekstiler.

Vores anbefaling er dog, at du så vidt muligt og for naturens og holdbarheden af dit produkts skyld, begrænser din tøjvask. Det kan du blandt andet gøre ved 1) vaske mindst muligt, 2) bruge lave temperaturer og 3) tørre dine tekstiler i det fri og dermed begrænse brugen af tørretumbler. Se vores vaskeanvisning her.

Fordelene ved hør fra Muski Copenhagen

1. Der er forskel på hør alt efter, hvor det kommer fra. Ligesom der er forskel på vin alt efter område og land. Hør fra Muski Copenhagen er dyrket i Europa i Normandiet og primært i Frankrig og Belgien. Her er det bedste klima for hør og her findes samtidig en yderst kompetent arbejdsstyrke med en lang tradition for dyrkning og forarbejdning af hør.

2. I dyrkningen af hør fra Muski Copenhagen bruges ingen vandingsanlæg eller afløvningsmidler og produkterne er 100 % GMO fri.

3. Vi bruger kun lange fibre og blander hørfibre fra flere marker og årgange i vores produkter. Det giver den bedste kvalitet og en længere holdbarhed.

4. Vores produkter er certificeret OEKO-TEX og European Flax, hvilket blandt andet sikrer, at de ikke indeholder skadelige kemikalier, at vi ved, hvor råmaterialerne kommer fra, og at de overholder FN´s regler om ordentlige arbejdsforhold.

Hvis du vil vide mere om os eller vores produkter, er du altid velkommen til at kontakt os på hello@muski.dk eller +45 2286 9045.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Læs mere om Muski Copenhagen her.